10 Pārtikas Produkti, Kas Pazemina Testosterona Līmeni

10 Pārtikas Produkti, Kas Pazemina Testosterona Līmeni

Ikvienam vīrietim ir svarīgi uzturēt labā līmenī savu testosteronu. Ir ļoti ieteicams vismaz reizi ceturksnī to pārbaudīt. Pie mums Latvijā to ir pavisam vienkārši izdarīt – jādodas uz, piemēram, e.Gulbja laboratoriju un jānodod vienkārša asins analīze. Maksā ap 7 eur. Lai iegūtu un saglabātu optimālus vīriešu hormona līmeņus ir būtiski zināt, kādi pārtikas produkti var ietekmēt tā līmeni jūsu organismā. Testosterons ir galvenais vīriešu dzimumhormons, kas ietekmē muskuļu masu, tauku sadalījumu un libido. Tomēr arī sievietēm ir svarīgi uzturēt līdzsvarotu testosterona līmeni. Šajā rakstā apskatīsim 10 pārtikas produktus, kas var pazemināt testosterona līmeni.

1. Sojas produkti

Sojas produkti, piemēram, tofu, sojas piens un sojas pupas, satur fitoestrogēnus, kas ir augu izcelsmes savienojumi, līdzīgi estrogēnam. Pētījumi liecina, ka pārmērīga sojas produktu patēriņa gadījumā var samazināties testosterona līmenis.

2. Pārstrādāti pārtikas produkti

Pārstrādāti ēdieni, kas bagāti ar trans-taukskābēm un piesātinātajām taukskābēm, var negatīvi ietekmēt testosterona ražošanu. Ierobežojiet čipsu, cepumu un ātrās ēdināšanas patēriņu.

3. Alkohols

Regulāra un pārmērīga alkohola lietošana var ievērojami samazināt testosterona līmeni, kā arī negatīvi ietekmēt vispārējo hormonālo veselību. Labākais ko darīt – atmes alko pavisam!

4. Mintaugus saturoši produkti

Mintaugus saturoši produkti, piemēram, linšķiedras, var saturēt lignānus, kas darbojas kā fitoestrogēni. Lai arī tie ir veselīgi, lielos daudzumos tie var ietekmēt hormonu līdzsvaru.

5. Rieksti un sēklas

Daži rieksti un sēklas, piemēram, valrieksti un linsēklas, satur fitoestrogēnus. Mērenībā tie ir veselīgi, bet lielos daudzumos var ietekmēt testosterona līmeni.

6. Pārstrādāta gaļa (pusfabrikāti)

Pārstrādāta gaļa, piemēram, desas un bekons, var saturēt konservantus un piedevas, kas var negatīvi ietekmēt hormonālo veselību.

7. Augsts cukura saturs

Pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt insulīna līmeņa paaugstināšanos, kas savukārt var samazināt testosterona līmeni. Ierobežojiet saldumu un saldinātu dzērienu patēriņu.

8. Piena produkti

Daži pētījumi liecina, ka piena produktu patēriņš var ietekmēt testosterona līmeni, iespējams, pateicoties dzīvnieku hormonu klātbūtnei pienā. Vairāk patērējiet kefīru, mazāk – nezināmas izcelsmes pienu. 

9. Rafinētie ogļhidrāti

Rafinētie ogļhidrāti, piemēram, baltie milti un baltie rīsi, var veicināt insulīna līmeņa paaugstināšanos un testosterona līmeņa pazemināšanos.

10. Pangasijas zivs

Lai gan pangasijas zivs ir bagātas ar omega-3 taukskābēm, dažas no tām var saturēt augstu dzīvsudraba līmeni, kas var ietekmēt hormonu līdzsvaru.

Nobeigumā
Ir svarīgi atcerēties, ka mērenība ir atslēga. Lai gan minētie pārtikas produkti var ietekmēt testosterona līmeni, tos lietojot saprātīgos daudzumos, tiem nevajadzētu izraisīt problēmas. Veselīga, sabalansēta uztura un regulāru fizisko aktivitāšu kombinācija palīdzēs uzturēt hormonālo līdzsvaru un vispārējo labklājību.
Tāpat jāatcers par D vitamīnu, saules gaismu, deadliftiem un protams – tongkat ali kā vienus no galvenajiem stūrakmeņiem veselīga testosterona līmeņa uzturēšanā.